Blog

kosten van een hypothecaire lening

Lenen voor een woning, dat is niet zo simpel als je vliegtickets betalen met een kredietkaart. Zo zijn er 11 kosten van een hypothecaire lening waar je rekening mee moet houden. Benieuwd welke kosten dat zijn en hoeveel die bedragen? Scrol dan snel verder, want hier krijg je een volledig overzicht! P.s.: we geven je ook enkele tips om de kosten voor je woonkrediet zo laag mogelijk te houden, lees dus zeker tot het einde.

Een lening aangaan voor je woning is een van de belangrijkste beslissingen in je leven. En lang geen gemakkelijke! Gelukkig biedt de aflossingstabel van je hypothecaire lening duidelijkheid. Daarin zie je in één oogopslag wanneer je aflossing start, hoeveel je aan rente betaalt, hoeveel je maandelijks moet terugbetalen en het aantal aflossingen je in totaal moet doen. Scrol verder, want wij vertellen er je het fijne over!

Je woonlening simuleren

Wie een riante villa of cosy appartement wil kopen op afbetaling, doet er goed aan om eerst zijn of haar woonlening te simuleren. Dat is een ingewikkelde, wiskundige oefening… waar wij je bij helpen! Hier krijg je helder uitgelegd hoe de bank je maximale leenbedrag en rentevoet bepaalt. Ook verklappen we waar je gratis je maandelijkse aflossingen kan berekenen.

eigen inbreng hypothecair krediet

Vraag jij je af hoeveel je kan lenen voor een woning en hoe hoog de rente is op je lening? Dan biedt de simulatie van een woonkrediet uitsluitsel. Benieuwd wat dat is, wat je in een aflossingstabel afleest, waarom je die eerst moet berekenen voordat je een huis koopt en welke invloed meer of minder eigen inbreng heeft op je lening? Dan ben je hier aan het juiste adres! Scrol of swipe omlaag en al je vragen worden verleden tijd.

Hoeveel kan ik lenen voor een huis

Voel je ook een baksteen in je maag en ben je dus klaar voor je eigen woning? Dan wil je natuurlijk ook weten hoeveel je kan lenen voor een huis. Swipe of scrol omlaag en ontdek wat je maximum mag lenen, waar je terecht kan voor een woonkrediet zonder eigen inbreng en of je ook als single een lening kan krijgen voor je eigen stekje.

 Bescherm

Bij het aangaan van een krediet die een serieuze pak geld omvat, zal de kredietinstelling aanraden een schuldsaldoverzekering aan te gaan. De eerste keer je hiervan hoort? Geen nood, we zetten even het belangrijkste voor je op een rijtje.

hypothecaire lening

Je droomhuis ligt binnen handbereik met een voordelige hypothecaire lening. Klik snel verder en ontdek er het fijne van!

Factuurfraude bij nieuwbouwprojecten

Nee, vaak komt het niet voor, maar dat wil niet zeggen dat een beetje gezonde achterdocht niet nuttig kan zijn. Af en toe duikt er wel eens...

Verlaagde notariskosten

Recent besloot de federale regering de notariskosten naar beneden te brengen. Deze nieuwe maatregelen zouden ingaan vanaf 1 januari 2023. Wij zetten alles op een rijtje.

Hypotheekwereld Lening of spaargeld

De aankoop van een woning is voor velen één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven. Een droom, met een stevig prijskaartje. Maar wat is nu de verstandigste keuze?

Omgevingsvergunning: hoe vraag je het aan en hoeveel kost het?

Uit cijfers van Statbel blijkt dat het aantal toegekende vergunningen voor nieuwe residentiële gebouwen tijdens de eerste acht maanden van 2021 met 12,4% is gestegen. Hoe komt dat? Welke stappen dien je te ondernemen om een omgevingsvergunning aan te vragen én waar kan je dat doen? Wij zetten alles op een rijtje.

Alles wat je moet weten over de verzekering gewaarborgd wonen

Wie een hypothecaire lening afsluit voor het verbouwen, bouwen óf kopen van een huis, is in staat om zich met de verzekering gewaarborgd wonen kosteloos te verzekeren tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Op die manier helpt de Vlaamse overheid jouw lening afbetalen als je gedurende een bepaalde periode onbekwaam bent om te werken. Wij walsen jou doorheen alles wat je zéker moet weten over deze gratis verzekering.

Expertise vanaf 2022 verplicht om hypothecaire lening te verkrijgen

Vanaf volgend jaar zullen banken woonleningen moeten verstrekken op basis van de geschatte waarde van een woning en niet langer op de aankoopprijs. Kopers die hoger bieden dan de schatting van een deskundige, dienen dat deel van het bedrag zélf op te hoesten. Het doel van de maatregel? Ervoor zorgen dat de prijzen op de vastgoedmarkt de pan niet nog meer uit swingen. 

Registratierechten voor aankoop eerste woning dalen naar 3 procent

Wie in Vlaanderen een eerste huis of appartement koopt, zal vanaf 1 januari 2022 nog 3 procent aan registratierechten moeten betalen in plaats van 6. Voor de aankoop van een tweede woning stijgen de registratierechten dan weer van 10 naar 12 procent. Tegelijk verdwijnt de meeneembaarheid waarbij je de registratierechten naar een nieuwe woning kan meenemen.

Bouwformules: de voor- en nadelen op een rij

Koester je bouwplannen en beschik je reeds over bouwgrond? Dan is de volgende stap bepalen via welke formule je wil bouwen. Hierbij heb je de keuze uit verscheidene formules: bouwen met een architect en (meerdere) aannemers, met een sleutel-op-de-deurfirma óf zelf de handen uit de mouwen steken. Wij lichten de opties uit en geven je de verschillende voor- en nadelen.

Hoge vastgoedprijzen: zo loop je geen huizenkater op

Niettegenstaande de coronacrisis en afschaffing van de woonbonus, stijgen de vastgoedprijzen in Vlaanderen ongelofelijk snel. We zien een vastgoedbubbel ontstaan: te hoge prijzen. Maar helaas is het een gewenste bubbel, of alleszins een met de medewerking van de centrale banken. Om je een handje te helpen, geeft Hypotheekwereld jou hieronder enkele tips om geen huizenkater op te lopen.

Hoeveel kan je nu écht lenen als alleenstaande?

Lenen als alleenstaande; het roept een aantal prangende vragen op. Is het voor singles mogelijk een lening te verkrijgen voor de aankoop van een eigen woning of appartement? Hoeveel bedraagt de totale afbetaalsom? Zijn de toekenningscriteria strenger dan voor een groter gezin? Hypotheekwereld voorziet je van de nodige antwoorden!

Je hypotheek herzien om opnieuw wat meer te genieten

Een hypotheeklening hoeft niet je hele leven lang hetzelfde te blijven en da’s ook logisch: je leven blijft immers ook niet hetzelfde. Je situatie kan al eens wijzigen en vaak verandert je hypotheek dan met je mee. Iris (38) en Samuel (41) pasten hun hypotheek aan om opnieuw meer van het leven te kunnen genieten. Sinds ze geen 1.250 euro per maand meer hoeven af te lossen, is er een grote last van hun schouders gevallen.

10 cruciale vragen die je moet stellen voor je een perceel koopt

Weet jij goed waar je op moeten letten bij de zoektocht naar bouwgrond? Ook al lijken de meeste lappen gronden misschien op elkaar, de ene is echt wel de andere niet, laat dat duidelijk zijn.

Het ultieme stappenplan voor wie een huis wil kopen

Gewoon even de sleutel overhandigen en verhuizen maar? Was het maar zo simpel! Om je te helpen het koopproces vlotjes te doorlopen, stelde ons team een handig stappenplan op. Van het bepalen van je budget tot het ondertekenen van de notariële akte, met onze checklist op zak kan je straks met een gerust hart van je nieuwe woning genieten.