Blog

Verplicht asbestattest bij verkoop van een woning

De Vlaamse Overheid streeft naar een asbestvrij Vlaanderen tegen 2040. Daarom maakten we in november 2022 massaal kennis met het asbestattest. Dit attest is bij de verkoop van huizen verplicht, maar hoe verkrijg ik zo’n attest? Hoe kan ik een asbestattest aanvragen, en door wie moet ik de test laten uitvoeren? Dat vertellen we jou allemaal in dit blogartikel.

Notariskosten

Als je leent voor een huis, komen daar extra kosten bij kijken. Zo moet je ook met notariskosten rekening houden bij een hypothecaire lening. Hoeveel die bedragen en wat ze precies inhouden, vertellen we je in deze blog. Scroll of swipe verder!

Denk je eraan om een tweede verblijf te kopen, maar vraag je je af of dat fiscaal interessant is? Het antwoord: ja, op voorwaarde dat je hier een hypotheek voor afsluit. Scroll verder en ontdek wat de federale woonbonus voor een 2de woning precies inhoudt, hoeveel belastingvermindering je ermee kan krijgen en wat de voorwaarden zijn.

Betaal je al enkele jaren je woonkrediet af en vraag je je af of een herziening van je hypothecaire lening interessant is? Of wat herfinanciering van je krediet überhaupt betekent? Dan vind je hier alle antwoorden. Scroll verder en maak een einde aan je twijfel.

De rentevoet van hypothecaire leningen is sinds januari 2022 meer dan verdubbeld, van gemiddeld 1% naar 2,8%. Maar wat zijn de vooruitzichten voor de hypotheekrentes vanaf de tweede helft van 2022? Scrol verder en ontdek in deze blog de prognose van onze hypotheekmakelaars.

regenwaterput vanaf 2023 verplicht

De kogel is door de kerk: op aangeven van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is een nieuwe hemelwaterverordening goedgekeurd. Die houdt in dat je nu ook verplicht een regenwaterput moet installeren als je een woning grondig renoveert. Voorheen moest dit enkel voor nieuwbouw. Benieuwd bij welke verbouwingen een regenwaterput verplicht is en hoe het zit als je geen tuin of plaats hebt? Scrol dan snel verder, want je ontdekt het in deze blog!

Hoe krijg ik de laagst mogelijke rente

Hoera! Eindelijk een nieuwe stek gevonden… nu nog die lening in orde brengen. Uiteraard mik je op een zo laag mogelijke rente voor je hypothecair krediet. Wel, je hebt het getroffen, want in deze blog leggen we je uit wat rente precies is, welke soorten intrestvoeten er bestaan bij een woonkrediet én hoe je een zo laag mogelijke rente verkrijgt van je bank. De moeite waard om verder te scrollen!

Voel jij het verlangen naar een eigen stekje? En ben je op zoek naar de beste lening om je woonproject te financieren zonder eigen inbreng? Dan stel je jezelf best de vraag of je nog een woonkrediet kan krijgen zonder spaargeld. Lees snel verder en ontdek het antwoord!

kosten van een hypothecaire lening

Lenen voor een woning, dat is niet zo simpel als je vliegtickets betalen met een kredietkaart. Zo zijn er 11 kosten van een hypothecaire lening waar je rekening mee moet houden. Benieuwd welke kosten dat zijn en hoeveel die bedragen? Scrol dan snel verder, want hier krijg je een volledig overzicht! P.s.: we geven je ook enkele tips om de kosten voor je woonkrediet zo laag mogelijk te houden, lees dus zeker tot het einde.

Een lening aangaan voor je woning is een van de belangrijkste beslissingen in je leven. En lang geen gemakkelijke! Gelukkig biedt de aflossingstabel van je hypothecaire lening duidelijkheid. Daarin zie je in één oogopslag wanneer je aflossing start, hoeveel je aan rente betaalt, hoeveel je maandelijks moet terugbetalen en het aantal aflossingen je in totaal moet doen. Scrol verder, want wij vertellen er je het fijne over!

Je woonlening simuleren

Wie een riante villa of cosy appartement wil kopen op afbetaling, doet er goed aan om eerst zijn of haar woonlening te simuleren. Dat is een ingewikkelde, wiskundige oefening… waar wij je bij helpen! Hier krijg je helder uitgelegd hoe de bank je maximale leenbedrag en rentevoet bepaalt. Ook verklappen we waar je gratis je maandelijkse aflossingen kan berekenen.

eigen inbreng hypothecair krediet

Vraag jij je af hoeveel je kan lenen voor een woning en hoe hoog de rente is op je lening? Dan biedt de simulatie van een woonkrediet uitsluitsel. Benieuwd wat dat is, wat je in een aflossingstabel afleest, waarom je die eerst moet berekenen voordat je een huis koopt en welke invloed meer of minder eigen inbreng heeft op je lening? Dan ben je hier aan het juiste adres! Scrol of swipe omlaag en al je vragen worden verleden tijd.

Hoeveel kan ik lenen voor een huis

Voel je ook een baksteen in je maag en ben je dus klaar voor je eigen woning? Dan wil je natuurlijk ook weten hoeveel je kan lenen voor een huis. Swipe of scrol omlaag en ontdek wat je maximum mag lenen, waar je terecht kan voor een woonkrediet zonder eigen inbreng en of je ook als single een lening kan krijgen voor je eigen stekje.

 Bescherm

Bij het aangaan van een krediet die een serieuze pak geld omvat, zal de kredietinstelling aanraden een schuldsaldoverzekering aan te gaan. De eerste keer je hiervan hoort? Geen nood, we zetten even het belangrijkste voor je op een rijtje.

hypothecaire lening

Je droomhuis ligt binnen handbereik met een voordelige hypothecaire lening. Klik snel verder en ontdek er het fijne van!

Factuurfraude bij nieuwbouwprojecten

Nee, vaak komt het niet voor, maar dat wil niet zeggen dat een beetje gezonde achterdocht niet nuttig kan zijn. Af en toe duikt er wel eens...

Verlaagde notariskosten

Recent besloot de federale regering de notariskosten naar beneden te brengen. Deze nieuwe maatregelen zouden ingaan vanaf 1 januari 2023. Wij zetten alles op een rijtje.

Hypotheekwereld Lening of spaargeld

De aankoop van een woning is voor velen één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven. Een droom, met een stevig prijskaartje. Maar wat is nu de verstandigste keuze?

Omgevingsvergunning: hoe vraag je het aan en hoeveel kost het?

Uit cijfers van Statbel blijkt dat het aantal toegekende vergunningen voor nieuwe residentiële gebouwen tijdens de eerste acht maanden van 2021 met 12,4% is gestegen. Hoe komt dat? Welke stappen dien je te ondernemen om een omgevingsvergunning aan te vragen én waar kan je dat doen? Wij zetten alles op een rijtje.

Alles wat je moet weten over de verzekering gewaarborgd wonen

Wie een hypothecaire lening afsluit voor het verbouwen, bouwen óf kopen van een huis, is in staat om zich met de verzekering gewaarborgd wonen kosteloos te verzekeren tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Op die manier helpt de Vlaamse overheid jouw lening afbetalen als je gedurende een bepaalde periode onbekwaam bent om te werken. Wij walsen jou doorheen alles wat je zéker moet weten over deze gratis verzekering.