Een asbestattest, wat is dat?

De Vlaamse Overheid streeft naar een asbestvrij Vlaanderen tegen 2040. Daarom maakten we in november 2022 massaal kennis met het asbestattest. Dit attest is bij de verkoop van huizen verplicht, maar hoe verkrijg ik zo’n attest? Hoe kan ik een asbestattest aanvragen, en door wie moet ik de test laten uitvoeren? Dat vertellen we jou allemaal in dit blogartikel.

Verplicht asbestattest bij verkoop van een woning

Wat is een asbestattest?

Een asbestattest is een document dat aangeeft of een bepaalde woning of een bepaald gebouw asbest bevat. Zo’n document wordt door een gecertificeerd asbestdeskundige opgesteld en bevat een rapport over de aanwezige materialen die asbest bevatten, alsook de hoeveelheid, de locatie en de toestand ervan. Aan de hand van zo’n attest weten jij en de toekomstige kopers van je huis precies hoeveel asbest jouw woning bevat en welke maatregelen er getroffen moeten worden om het gebouw asbestvrij te krijgen.

Voor wie is het verplicht?

Een asbestinventarisatieattest moet worden opgemaakt voor gebouwen die te koop aangeboden worden en gebouwd zijn voor 2021. Elk huis dat te koop wordt aangeboden moet wettelijk gezien over een asbestattest beschikken. Deze regel zal later nog uitgebreid worden, want het is namelijk de bedoeling dat tegen 2032 elk huis over een eigen asbestattest beschikt, ook al wordt het huis niet te koop aangeboden.

Wat is het nut van zo’n asbestattest?

Een asbestattest brengt op een overzichtelijke wijze de plaatsen in beeld waar er zich asbest bevindt in jouw woning. Hierdoor kan je veilige verbouwingen en renovaties uitvoeren, zonder in contact te komen met deze gevaarlijke stof. Sinds november 2022 is het attest verplicht bij de verkoop of schenking van een woning gebouwd voor het jaar 2001.

Ook wanneer je een lening of een krediet wilt afsluiten zal je hypotheekverstrekker naar je asbestattest vragen. Indien je niet over zo’n attest beschikt kan je woonlening geweigerd worden.

Kortom: niemand zal gespaard blijven van een asbestattest. Binnenkort zal iedereen die besluit te gaan verbouwen of verkopen over zo’n attest moeten beschikken. Het is van essentieel belang om eerst een asbestattest aan te vragen, voordat er werkzaamheden worden uitgevoerd. Dit geldt omdat een asbestbesmetting ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

Maak een afspraak voor vrijblijvend advies

Bij Hypotheekwereld kan je steeds terecht voor vrijblijvend advies wanneer je besluit een huis te kopen. Maak snel een afspraak of bezoek een van onze kantoren bij jou in de buurt.

Deel dit artikel op: