Hoeveel bedragen de notariskosten bij een hypothecaire lening?
Als je leent voor een huis, komen daar extra kosten bij kijken. Zo moet je ook met notariskosten rekening houden bij een hypothecaire lening. Hoeveel die bedragen en wat ze precies inhouden, vertellen we je in deze blog. Scroll of swipe verder!
Wat zijn notariskosten voor een hypothecaire lening?
Tot de notariskosten voor een hypothecaire lening horen administratieve kosten die je aan je notaris betaalt om je hypotheekakte op te stellen. Daarnaast betaal je ook registratierechten, inschrijvingsrecht, het ereloon van de notaris en btw op de administratiekosten en het ereloon. Hoeveel die bedragen, ontdek je verder.
Let op: we hebben het hier over de notariskosten bovenop je hypothecaire lening én bovenop je aankoopkosten. Die betaal je naast de notariskosten op de aankoop van je woning, om de aankoopakte te laten opstellen door de notaris.
Hoeveel notariskosten betaal je bij een hypothecaire lening in 2022?
In 2022 bedragen de notariskosten van je hypothecaire lening gemiddeld 5330 euro voor een lening van 200 000 euro. Concreet gaat het om deze 5 notariskosten:
1. Registratierechten
De registratierechten voor je hypothecaire lening bedragen 1% van je woonkrediet. Dat is ca. 2000 euro voor een lening van 200 000 euro. Deze notariskost bovenop je hypothecaire lening is een belasting van de overheid om bepaalde documenten - zoals notariële akten - te registreren.
2. Hypotheekrecht of inschrijvingsrecht
De tweede notariskost bij je hypothecaire lening is het inschrijvingsrecht. Hiervoor betaal je ongeveer 660 euro als je 200 000 euro leent. Je betaalt hier om je hypotheek te laten inschrijven in het hypotheekregister.
3. Administratieve kosten
Nog een belangrijke notariskost van een hypothecaire lening zijn administratiekosten om je notaris de hypothecaire kredietakte te laten opstellen. Die bedragen gemiddeld 1050 euro.
4.Het ereloon van de notaris
Net zoals elke werkende mens moet het ook het loon van een notaris betaald worden. Deze notariskost bedraagt voor een hypothecaire lening van 200 000 euro om en bij de 1000 euro. Dit bedrag is wettelijk bepaald en hangt af van het kredietbedrag van je hypothecaire lening.
5. 21% btw
Op het ereloon van je notaris en de administratieve kosten betaal je 21% btw. Strikt genomen dus geen notariskost voor je hypothecair krediet, maar het hangt er nauw mee samen. Voor een lening van 200 000 euro komt deze notariskost overeen met ongeveer 420 euro.
Wil je de notariskosten kennen voor jouw kredietbedrag? Die kan je berekenen via deze handige tool op de website van notaris.be.
Welke andere kosten zijn verbonden aan een hypothecaire lening?
Andere kosten bovenop je hypothecaire lening behalve de notariskosten zijn:
- Rente
- Dossierkosten
- Schattingskosten
- Reserveringsvergoeding
- Schuldsaldoverzekering
- Brandverzekering
Hoeveel die precies bedragen, lees je in de blog Deze 11 extra kosten van een hypothecaire lening moet je kennen!
Kan ik ook de notariskosten van een hypothecair krediet lenen?
Ja, bij Hypotheekwereld kan je ook lenen voor de notariskosten van je hypotheek. Overleg dit dus zeker met een van onze makelaars en kom te weten via welke banken je ook deze kosten kan financieren.
Je droomwoning gevonden? Maak vandaag een gratis afspraak!
Informeer je zodat je weet wat kan en wat niet als je wil lenen voor een appartement, huis of stuk grond. Een goed begin: een gratis adviesgesprek met je lokale hypotheekexpert van Hypotheekwereld.