Hoe werkt de simulatie van je woonkrediet volgens je eigen inbreng?
Vraag jij je af hoeveel je kan lenen voor een woning en hoe hoog de rente is op je lening? Dan biedt de simulatie van een woonkrediet uitsluitsel. Benieuwd wat dat is, wat je in een aflossingstabel afleest, waarom je die eerst moet berekenen voordat je een huis koopt en welke invloed meer of minder eigen inbreng heeft op je lening? Dan ben je hier aan het juiste adres! Scrol of swipe omlaag en al je vragen worden verleden tijd.
Wat is de simulatie van een hypothecaire lening?
Als je een simulatie doet van de lening op een woning, dan laat je een aflossingstabel opmaken. Dat is een overzicht met:
- De totale som aan kapitaal die je kan lenen bij de bank.
- Het aandeel kapitaal dat je maandelijks zal aflossen.
- Het aandeel rente dat je elke maand zal betalen.
- Hoeveel je in totaal aan rente en kapitaal zal terugbetalen.
Waarom moet ik eerst een simulatie doen als ik een huis wil kopen?
Omdat je dan tot op de eurocent weet wat je financiële verplichtingen zijn voor de komende 20 à 30 jaar. Nog voordat je een bod doet op een huis dus. Ook weet je dan welke huizen of appartementen binnen je budget liggen. Een voorbereid huizenjager is er dus twee waard!
Hoe berekent de bank de simulatie van mijn hypotheek?
De bank berekent je rente, maximale leenbedrag en bepaalt of je in aanmerking komt voor een woonkrediet op basis van:
- Je loon of inkomsten als zelfstandige
- Extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen
- Je type arbeidscontract (interim, bepaalde of onbepaalde duur)
- Je eigen inbreng
- Andere lopende leningen
- Type woonproject, zoals kopen, renoveren, kopen en renoveren of nieuwbouw
- Fase van je woondroom - nog op zoek of al een compromis ondertekend?
- Gewenste maandelijkse aflossingsbedrag
- Gezinssituatie: aantal personen ten laste en ontvangen kinderbijslag
- Of je en hoeveel alimentatiegeld je betaalt of ontvangt
Die gegevens heeft je kredietmakelaar nodig om te bepalen of je kredietwaardig bent. Dat betekent: of je het geld dat je leent voor een huis zal kunnen terugbetalen. Alle details weten waarop je moet letten als je je woonlening wil simuleren? Die ontdek je in de blog Je woonlening simuleren: waarop moet je letten?
Waarom is eigen inbreng belangrijk bij de simulatie van een hypothecair krediet?
Daar zijn twee redenen voor:
- De bank beslist onder meer op basis van je spaargeld of je in aanmerking komt voor een lening voor een huis. En of een simulatie van je woonkrediet dus überhaupt zin heeft. In 2020 heeft de Nationale Bank het namelijk moeilijker gemaakt om te lenen zonder eigen inbreng.
- Daarnaast geven veel banken je een betere lening als je meer eigen spaargeld investeert in je toekomstige woning. Of in vaktaal: als je een goede quotiteit hebt (de verhouding tussen het leenbedrag en de waarde van je woning). Waarom? Omdat ze dan minder te verliezen hebben. Zo bespaar je duizenden euro’s dankzij een lagere rente.
Zo werkt een simulatie van je woonlening op basis van eigen inbreng!
Vuistregel: de korting op je woonkrediet verhoogt bij een hogere eigen inbreng. Per 10% die je zelf meer kan inbrengen ten opzichte van de aankoopprijs van het pand, krijg je telkens een mooie bonus.
Let wel: je krijgt een korting tot maximaal 40% eigen inbreng.
Voor een gedetailleerde simulatie van je woonlening spring je best binnen bij je dichtstbijzijnde hypotheekmakelaar van Hypotheekwereld. Die berekent exact hoeveel je kan lenen en onderhandelt voor jou met alle banken de beste rentevoet.
Alleenstaande of weinig spaarcenten? Ook voor jou ligt je droomhuis binnen handbereik!
Informeer je zodat je weet wat kan en wat niet als je wil lenen voor een appartement, huis of stuk grond. Een goed begin: een gratis adviesgesprek met je lokale hypotheekexpert van Hypotheekwereld.