Hoe werkt de herziening van een hypothecaire lening?

Betaal je al enkele jaren je woonkrediet af en vraag je je af of een herziening van je hypothecaire lening interessant is? Of wat herfinanciering van je krediet überhaupt betekent? Dan vind je hier alle antwoorden. Scroll verder en maak een einde aan je twijfel.

herziening van je hypothecaire lening

Wat is de herziening van een hypothecaire lening?

De herziening van een hypothecaire lening betekent dat je je huidige krediet vervangt door een nieuwe aan een lagere rentevoet. Sloot je bijvoorbeeld 15 jaar geleden een woonkrediet af met een vaste rentevoet? En staat de rente intussen (veel) lager? Dan is de herziening van een hypothecaire lening interessant, onder bepaalde voorwaarden. Die ontdek je verder in deze blog.

Hoe werkt de herziening van een hypothecaire lening?

Als je denkt dat het interessant is om je hypothecaire lening te herzien, stel jezelf dan deze vragen:

  • Kan ik mijn woonkrediet laten herfinancieren bij mijn huidige kredietverstrekker?
  • Kan ik bij een andere bank een lagere rente krijgen voor herziening?
  • Wat zijn de kosten om mijn hypothecaire lening te herzien bij mijn huidige bank? Denk aan wederbeleggingsvergoeding, aktekosten, handlichtingskosten, hypotheekkosten en dossierkosten.
  • Als ik mijn hypothecaire lening bij een andere bank herzie, welke kosten brengt dat met zich mee? En hoe hoog zijn die kosten?
  • Wanneer is het beste moment om mijn hypothecaire lening te herzien? Met andere woorden: wat is het verschil tussen mijn huidige en nieuwe rentevoet?

Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen zijn dit je drie beste opties:

  1. Laat je lening niet herzien,
  2. Laat je lening herzien bij je huidige bank,
  3. Laat je hypothecaire lening herfinancieren bij een andere bank.

Behoud ik mijn woonbonus als ik mijn hypothecaire lening laat herzien?

Ja, met een herziening van je hypothecaire lening hou je het fiscaal voordeel van de woonbonus. Een herfinanciering is namelijk een voort- en geen stopzetting van je originele woonkrediet. Zelfs als je kiest voor herziening bij een andere bank.

Let wel op: als je meer herfinanciert dan het openstaande saldo, dan wordt het surplus gezien als nieuwe lening. Op dat surplus krijg je geen fiscaal voordeel (voor het geherfinancierde saldo behoud je wel je woonbonus).

Kan ik mijn woonkrediet herfinancieren na een scheiding?

Ja, je kan je hypothecair krediet herzien als je je woning wil behouden na een scheiding. In dat geval leen je bij om je ex-partner uit te kopen. Die wordt dan uit de kredietovereenkomst geschrapt, zodat die volledig op jouw naam komt te staan. Daarbovenop moet je ook de openstaande schuld van de bestaande lening overnemen.

Hoeveel keer kan ik mijn hypothecaire lening herzien?

Je kan je hypothecaire lening zo vaak herzien als nodig. Denk er wel aan dat dit telkens heel wat administratieve rompslomp en kosten met zich meebrengt.

Kan ik mijn hypotheek herzien voor een andere afbetalingstermijn?

Ja, je kan je woonkrediet herzien om de looptijd korter of langer te maken. Als je bijvoorbeeld meer verdient dan 10 jaar geleden en dus maandelijks meer kan afbetalen, kan je de afbetalingstermijn inkorten. Dan is je huis sneller helemaal van jou! Geldt het omgekeerde, dan kan je financieel evenwicht herwinnen door maandelijks minder af te betalen met een langere termijn. Hou er wel rekening mee dat je dan op het einde van de rit meer rente betaald zal hebben.

Krijg gratis advies om je hypothecaire lening te herzien

Wil je begeleiding en advies om je hypothecair krediet te herfinancieren? Dan helpt Hypotheekwereld je met de grootste expertise. We kijken voor jou of het voordeliger is om je lening te herfinancieren bij je huidige bank, of een andere. Zodat jij stress en tijd bespaart, vergelijken we verschillende banken en communiceren we transparant alle voorwaarden, ook de kleinste lettertjes. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Deel dit artikel op: