Deze 11 extra kosten van een hypothecaire lening moet je kennen!

Lenen voor een woning, dat is niet zo simpel als je vliegtickets betalen met een kredietkaart. Zo zijn er 11 kosten van een hypothecaire lening waar je rekening mee moet houden. Benieuwd welke kosten dat zijn en hoeveel die bedragen? Scrol dan snel verder, want hier krijg je een volledig overzicht! P.s.: we geven je ook enkele tips om de kosten voor je woonkrediet zo laag mogelijk te houden, lees dus zeker tot het einde.

kosten van een hypothecaire lening

Bovenop je hypothecaire lening komen deze 11 kosten

Als je leent voor een woning, hou dan bovenop je geleende kapitaal rekening met volgende 6 extra kosten bij de bank en 5 kosten bij de notaris:

De 5 notariële kosten van je hypothecair krediet

Niet alleen op de aankoop van een huis betaal je notariskosten, maar ook wanneer je een woonkrediet afsluit. Concreet zijn dit de 5 notariskosten die gepaard gaan met een hypothecaire lening:

 1. Registratierechten - 1% van je woonkrediet of ca. 2200 euro voor een lening van 200 000 euro. Deze extra kost bovenop je hypothecaire lening is een belasting van de overheid om bepaalde documenten - zoals notariële akten - te registreren. 
 2. Hypotheekrecht of inschrijvingsrecht - ca. 660 euro voor een woonlening van 200 000 euro. Je betaalt deze extra kost om je hypotheek te laten inschrijven in het hypotheekregister.
 3. Administratieve kosten - ca. 1050 euro. Dit is een kost om je notaris de hypothecaire kredietakte te laten opstellen. 
 4. Ereloon notaris - ca. 1000 euro voor een lening van 200 000 euro. Deze extra kost is wettelijk vastgelegd en hangt af van het kredietbedrag van je hypothecaire lening. 
 5. 21% btw op 3 en 4 - dat komt overeen met ongeveer 420 euro voor een lening van 200 000 euro.

En de 6 bankkosten bovenop je woonlening

Ook bij de bank moet je rekening houden met extra kosten voor je hypothecaire lening:

 1. Rente - juli 2022 gemiddeld 2,80% of maandelijks 252 euro voor een lening van 200 000 op 20 jaar. Dit is algemeen de meest gekende extra kost als je een hypothecair krediet aangaat.
 2. Dossierkosten - sinds 1 april 2017 maximaal 500 euro. Dit betaal je voor de administratieve handelingen die je bank moet verrichten om je een lening te kunnen geven. 
 3. Schattingskosten - tussen 200 en 302,5 euro. Via een schatting weet je bank of je woning voldoende waard is om het uitgeleende bedrag terug te krijgen mocht je in financieel woelig water terechtkomen. Deze kost is niet verplicht bij alle banken. Wil je weten welke banken een lening geven zonder schatting? Dan zal een makelaar van Hypotheekwereld je graag adviseren!
 4. Reserveringsvergoeding - 0,10%-0,20% per maand van het gereserveerde bedrag. Stel dat je leent voor een nieuwbouw, verbouwing of om zelf te bouwen. Dan kan je het leenbedrag ook opdelen en enkel sommen opnemen naarmate je facturen moet betalen. Omdat je bank daarom een stuk van je lening moet ‘reserveren’ voor jou en dus geen intresten kan ontvangen voor dit bedrag, betaal je hier een reserveringsprovisie op. Bij sleutel-op-de-deur-projecten betaal je een reserveringsvergoeding tenzij je pas bij de oplevering van de woning het volledig bedrag in 1 keer moet betalen bij het verlijden van de kredietakte.
 5. Schuldsaldoverzekering - prijs afhankelijk. Dankzij deze overlijdensverzekering moeten je erfgenamen of partner je lening niet verder afbetalen als je zou overlijden. Ook heeft je bank zo een waarborg op afbetaling. De prijs die hiervoor bovenop je woonlening komt? Die hangt af van van de modaliteiten van je krediet, je leeftijd en je gezondheidssituatie.
 6. Brandverzekering - gemiddeld 440 euro per jaar in 2022. Dankzij deze verzekering heeft je hypothecaire verstrekker een garantie dat je woning haar waarde niet verliest door bijvoorbeeld brandschade, blikseminslag of storm.

Alle kosten van een hypothecaire lening opgeteld

We maakten een overzicht van alle extra kosten van een woonkrediet. Zo heb je een idee hoeveel extra budget je moet voorzien als je een krediet afsluit voor je huis. 

Stel dat je 200 000 euro zou lenen op 20 jaar, dan betaal je deze kosten bovenop je woonlening (zonder rente):

Registratierechten*

€2200

Hypotheekrecht

€660

Administratieve kosten notaris*

€1200

Ereloon notaris*                                

€1000

Btw op ereloon notaris en administratie

€420

Dossierkosten bank

€500

Schattingskosten

€250

Reserveringsvergoeding

Prijs afhankelijk van het gereserveerde bedrag

Schuldsaldoverzekering

Prijs afhankelijk

Brandverzekering

€440

TOTAAL

€6670

* Let op! Deze kosten betaal je ook bovenop de aankoopprijs van je woning. Voor de aankoop zelf gelden andere percentages.

Een gouden tip om de kosten van je hypothecair krediet zo laag mogelijk te houden!

Sommige banken geven je een lagere rente als je ook een schuldsaldo- en brandverzekering bij hen aangaat naast je woonkrediet. Dat heet een voorwaardelijke rentekorting.

Maar let op! Want vaak zit er een addertje onder het gras. De bank kan de premie van je brandverzekering namelijk aanpassen (lees: verhogen) wanneer het haar uitkomt. Ze kan je dus een lage premie beloven, om die dan geleidelijk aan te verhogen.

Bovendien schiet je rente terug de hoogte in als je een van deze of beide verzekeringen zou opzeggen. Je rentekorting geldt namelijk enkel als je deze verzekeringen aanhoudt voor de volledige looptijd van je lening. Dat leggen sommige banken je niet expliciet uit (enkel in de kleine lettertjes).

Onze gouden tip: om onaangename verrassingen te vermijden, laat je bij voorkeur adviseren door echte vakexperten, zoals de makelaars bij Hypotheekwereld. Wij zijn op de hoogte van alle kleine lettertjes en vergelijken banken met elkaar om je te behoeden voor onverwachte, hoge kosten.

Heb je nog vragen bij de extra kosten van een hypothecaire lening?

Leg dan een afspraak vast bij een hypotheekmakelaar van Hypotheekwereld bij jou in de buurt. Zij zullen je van A tot Z begeleiden tijdens je zoektocht naar het perfecte woonkrediet!

Deel dit artikel op: