Regenwaterput ook verplicht bij grondige verbouwingen vanaf 2023

De kogel is door de kerk: op aangeven van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is een nieuwe hemelwaterverordening goedgekeurd. Die houdt in dat je nu ook verplicht een regenwaterput moet installeren als je een woning grondig renoveert. Voorheen moest dit enkel voor nieuwbouw. Benieuwd bij welke verbouwingen een regenwaterput verplicht is en hoe het zit als je geen tuin of plaats hebt? Scrol dan snel verder, want je ontdekt het in deze blog!

regenwaterput vanaf 2023 verplicht

Waarom is een regenwaterput verplicht bij grondige verbouwingen vanaf 2023?

Een regenwaterput is vanaf 2023 verplicht bij grondige renovatie omdat het typisch regenachtige België steeds droger en warmer wordt. Gevolg: een neerslagtekort en 20 procent duurdere waterprijzen. Dat tekort wil de overheid minimaliseren door mensen water uit regenwaterputten te laten gebruiken in plaats van kostbaar drinkwater, om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen, hun auto te wassen of hun planten te sproeien.

Wat is de hemelwaterverordening en wat is de link met een verplichte regenput bij grondige renovatie?

De hemelwaterverordening is een bindende regeling voor burgers van het Vlaams gewest die onmiddellijke afvoer van regenwater tegengaat. Uitgangspunt is om zo veel mogelijk regenwater te gebruiken in plaats van drinkwater.

In de nieuwste hemelwaterverordening van augustus 2022 werd onder meer de verplichting opgenomen tot installatie van een regenput bij grondige renovatie. Tot nu was dit enkel verplicht bij nieuwbouwwoningen. Ook gelden er nieuwe, strengere regels over grotere infiltratieoppervlaktes (de oppervlakte van ondergrondse voorzieningen waarlangs regenwater in de bodem kan dringen).

Is een regenwaterput verplicht bij alle verbouwingen?

Een regenwaterput is vanaf 2023 verplicht als je tijdens je renovatie ook aan de afwatering werkt of je gebouwen uitbreidt en daarbij aan het watersysteem werken uitvoert. Renoveer je dus enkel je gevel of je dak? Dan moet je geen waterput installeren.

Ben ik verplicht een regenwaterput te installeren als ik geen plaats heb?

Nee, je bent niet verplicht een regenwaterput te installeren als je kan aantonen dat je geen tuin hebt of je tuin niet groot genoeg is voor een regenwaterput. Bijvoorbeeld wie een rijhuis in de stad wil verbouwen zonder buitenruimte of wie in een appartement gaat wonen op de 3e verdieping.

Hoe groot moet de regenwaterput verplicht zijn?

Je regenwaterput is vanaf 2023 verplicht minstens 5000 liter als je dak kleiner is dan 80 m². Is je dak 80 m² of groter, dan moet je een waterput installeren van 7500 liter. Als je dak groter is dan 120 m² en je renoveert je woning, dan moet de capaciteit van je waterput minstens 10 000 liter zijn.

Wat is de kostprijs van een regenwaterput?

Een betonnen regenwaterput van 5000 liter kost gemiddeld 1000 euro. De prijs van een regenput van 7500 liter is gemiddeld 1250 euro. En voor een regenwaterput van 10 000 liter tel je al snel 1450 euro neer. Dit zijn prijzen exclusief btw en transport. Voor een regenwaterreservoir uit kunststof betaal je trouwens al snel het dubbele van deze prijzen.

Zo snel heb je je verplichte regenwaterput terugverdiend!

Als je een regenwaterput hebt, gebruik je ongeveer de helft minder leidingwater en bespaar je dus ook de helft op je waterfactuur. Die bedraagt in Vlaanderen gemiddeld 360 euro per jaar per gezin. De helft daarvan is 180 euro. Heb je dus geïnvesteerd in een regenwaterput van 10 000 liter (gemiddeld 1450 euro)? Dan heb je die na ongeveer 8 jaar terugverdiend.

Deel dit artikel op: