De schuldsaldoverzekering: dit is wat je moet weten!
Bij het aangaan van een krediet die een serieuze pak geld omvat, zal de kredietinstelling aanraden een schuldsaldoverzekering aan te gaan. De eerste keer je hiervan hoort? Geen nood, we zetten even het belangrijkste voor je op een rijtje.
Wat is het?
Het idee die schuilt achter de schuldsaldoverzekering is er een waar je het liefst niet te veel bij stilstaat: het hoofddoel is simpelweg jouw partner, erfgenamen of familie beschermen in geval dat, degene die het krediet aangaat, overlijdt. Na het overlijden lost de verzekeraar het saldo van de schuld af. Zo komen jouw partner, of verwanten, niet in de problemen na het overlijden om het krediet terug te betalen.
Is de schuldsaldoverzekering een verplichting?
De schuldsaldoverzekering voor de gezinswoning is bij de meeste banken een verplichting. Afhankelijk van de kwaliteit van je dossier kan hier eventueel van afgeweken worden. Belangrijk aspect hierbij is dat de langstlevende en de kinderen nog een dak boven hun hoofd hebben na een overlijden. Is het op dat ogenblik geen geruststelling dat je je op vlak van huisvesting geen zorgen meer moet maken? Bovendien vermijd je hierdoor dat je nabestaanden aan levenskwaliteit moeten inboeten.
Bij een tweede eigendom of een opbrengstpand zal de bank soepeler zijn omdat er dan meestal voldoende restinkomen is of het pand kan verkocht worden waardoor de schuld ook wegvalt.
Dikwijls krijg je van de bank een korting op je rentevoet als je een schuldsaldoverzekering bij hen, of een door hen gekozen verzekeraar, afsluit. Dit compenseert dan deels de kostprijs van je schuldsaldoverzekering.
Wat is echter de kostprijs van een schuldsaldoverzekering?
Een vaste kostprijs is er niet. Deze drie pijlers hebben het meeste invloed op de premie die je moet betalen:
- De belangrijkste factor die invloed heeft op de prijs, is de gezondheidstoestand en de levensverwachting van de persoon die de schuldsaldoverzekering aangaat. Elke verzekeraar segmenteert hier anders.
- Daarnaast berekenen ze de kostprijs op basis van het te lenen bedrag, de rentevoet en de duurtijd van de lening.
- Ook de dekking van de lening is van belang. Ga je een schuldsaldoverzekering aan die de lening 100% dekt of slechts 50 %? In het eerste geval betaalt de verzekeraar het volledig openstaand bedrag van je lening op het moment van overlijden terug. In het tweede geval betalen ze de helft terug. Die laatste drukt de kosten, maar is wel minder interessant.
Vergelijk zeker de premies van verschillende maatschappijen. Kijk ook na hoe dikwijls je een premie moet betalen. Soms is dat gespreid over 2/3 van de looptijd, soms over de ganse looptijd. Een éénmalige premie behoort ook tot de mogelijkheden en valt dikwijls goedkoper uit.