Hoge vastgoedprijzen: zo loop je geen huizenkater op

Niettegenstaande de coronacrisis en afschaffing van de woonbonus, stijgen de vastgoedprijzen in Vlaanderen ongelofelijk snel. We zien een vastgoedbubbel ontstaan: te hoge prijzen. Maar helaas is het een gewenste bubbel, of alleszins een met de medewerking van de centrale banken. Om je een handje te helpen, geeft Hypotheekwereld jou hieronder enkele tips om geen huizenkater op te lopen.

Hoge vastgoedprijzen: zo loop je geen huizenkater op

De stijging van de prijzen van woningen en appartementen gaat onverminderd voort. Recente cijfers tonen een stijging van 7% in vergelijking met vorig jaar, terwijl de economie ongeveer evenveel kromp. Ook in alle buurlanden is deze stijging aan de gang, soms zelfs een tikkeltje sneller dan bij ons. De belangrijkste oorzaak voor deze hoge vastgoedprijzen? Het monetaire beleid van de Europese centrale bank: door de lage rente en massale steunaankopen van obligaties ontstaat een dubbele stormloop. Aan de ene kant moedigt het mensen die geen eigen woning hebben of huren aan om te lenen, wat door een aantrekkende vraag voor oplopende huizenprijzen zorgt. Daartegenover zorgt het voor een heleboel speculatieve huizenkopers: personen die wegvluchten uit spaarboekjes uit schrik voor gelddepreciatie en gedegouteerd zijn door negatieve rentes.

Vandaag de dag heb je net geen 10 x een jaarinkomen nodig om een huis aan te schaffen. Twintig jaar geleden was dat slechts zesmaal. Met andere woorden: op enkele decennia is het voor jonge gezinnen onmogelijk geworden om zonder steun van de ouders een eigen huis aan te schaffen, zelfs als het om tweeverdieners gaat. Dat is sociaal onacceptabel. Tot onze grote spijt lijkt hier niet snel verandering in te komen. Daarom delen we alvast vier tips om niet gevangen te raken in een schuldenberg én de vastgoedbubbel niet mee te voeden (al is dat geen makkelijke opgave).

4 x tips om een huizenkater te vermijden

Niet geliefde gemeenten

Vastgoedprijzen volgen de mode en de massa. Wees dus niet bang het tegenovergestelde te doen. Sommige gemeenten schrikken af, louter door de naam, terwijl andere gemeenten een ‘premie’ ontvangen. Zo is het eveneens met wijken in de steden. Maar ook daar zien we trends: wat op vandaag een minder geliefde wijk is, wordt binnen 20 jaar hip. Conclusie? Durf tegen de stroom in te gaan.

Afbraak waarde

Sommige woningen moet je omwille van hun grondwaarde bekijken. Iets wat promotoren weten en het potentieel op meerwaarde in zien. Kijk je met die ogen naar sommige huizen, dan ga je wellicht een mooie lap bouwgrond, verborgen onder het onkruid én met een vervallen woning bedekt, vinden én voor een goedkopere prijs kunnen aanschaffen.

Co-housing

In landen met dure vastgoedprijzen is co-housing een populaire trend. Maar: hoewel dit een aankoop makkelijker financierbaar maakt, koelt het de huizenprijzen niet af. Tevens zouden financiële instellingen formules moeten ontwikkelen om een co-hypothecaire lening mogelijk te maken. Een innovatieve beslissing met potentieel.

Wachten en huren

Zijn de prijzen veel te hoog, dan kan wachten (en huren) een oplossing zijn. Al bestaat het risico natuurlijk dat de vastgoedprijzen blijven verhogen. Daarom is huren een piste om te overwegen. De huidige huurprijzen zijn dan ook niet altijd oninteressant: een heleboel speculanten hebben moeite om hun huis of appartement te verhuren. Let wel: op lange termijn is huren niet zo slim in vergelijking met de aankoop van een eigen woning. Blijf je binnen een termijn van 7 jaar, dan vormt genieten van een huis met een interessante huurprijs wel een goede optie.

Wil je dit graag even verder bespreken? Wij helpen je met veel plezier verder met een voordelige lening of, indien je nog niet helemaal zeker bent, een extra woordje uitleg. Samen vinden we de beste lening!

Deel dit artikel op: