Hoeveel kan je nu écht lenen als alleenstaande?

Lenen als alleenstaande; het roept een aantal prangende vragen op. Is het voor singles mogelijk een lening te verkrijgen voor de aankoop van een eigen woning of appartement? Hoeveel bedraagt de totale afbetaalsom? Zijn de toekenningscriteria strenger dan voor een groter gezin? Hypotheekwereld voorziet je van de nodige antwoorden!

Hoeveel kan je nu écht lenen als alleenstaande?

Eerst het goede nieuws: als alleenstaande ben je weldegelijk in staat om een lening af te sluiten voor een huis. Vorig jaar kende een bepaalde bank zelfs 30 procent van zijn hypothecaire kredieten toe aan eenoudergezinnen en singles. Met andere woorden: het bewijs dat lenen mogelijk is. Een opluchting voor velen, want in België is één op vier een eenoudergezin.

Hoeveel bedraagt dan het gemiddelde bedrag dat alleenstaanden en eenoudergezinnen lenen voor de aankoop van een woonst? Dat blijkt om 170.440 euro te gaan, goed voor een maandelijkse afbetaling van 776 euro. Ter verduidelijking: het algemene gemiddelde voor de aflossing van nieuwe leningen bedraagt een som van 823 euro.

Het bepalen van de afbetalingssom

Van uitermate belang voor de bank is dat jij in staat bent jouw lening over de afgesproken periode netjes terug te betalen. Dit is dan ook een aspect dat voor zowel singles als grotere gezinnen geldt.

Bij de bepaling van de afbetalingssom werd vroeger rekening gehouden met het ‘heilig principe’. Zo mocht een afbetaling nooit meer dan een derde van het inkomen bedragen. Op vandaag heeft dat criterium echter veel van zijn waarde verloren. Het is nu belangrijker om aandacht te besteden aan het bedrag dat nog overblijft na afbetaling: is dat voldoende om van te leven of niet? Uit een berekening van een andere bank blijkt dat voor een groter gezin minstens 1.200 euro per maand nodig is, terwijl dat voor alleenstaanden of eenoudergezinnen om een som van 1.000 euro gaat.

Duidelijker risico

Het is onvermijdelijk dat banken extra streng zullen zijn wanneer singles komen aankloppen voor een woonlening. Eén inkomen vormt nu eenmaal een groter risico dan twee. Om die reden vragen financiële instellingen in veel gevallen dan ook om een iets grotere waarborg.

Ben je alleenstaand, dan doe je er goed aan om te informeren of je in aanmerking komt voor de gratis verzekering ‘gewaarborgd wonen’. Die neemt gedurende een bepaalde periode de afbetalingen van je over in geval van onverwachte, onvrijwillige en bovendien tijdelijke werkloosheid.

Heb je na lang – of minder lang – zoeken eindelijk het huis van je dromen gevonden? Om ervoor te zorgen dat je ook de best mogelijke keuze maakt op vlak van je hypothecaire lening kan je altijd een afspraak maken met één van onze medewerkers. Samen vinden we de beste lening!

Deel dit artikel op: